Schimbarile stilului de viata si ciclul menstrual

Cand ai observat ultima data o modificare a ciclului tau menstrual? Ai observat vreo legatura intre lucratul de acasa pe timp de carantina si marirea numarului de zile dintre menstruatii? Oare ce impact au schimbarea modului de a manca, de a dormi, de a face miscare asupra sanatatii feminine?

Se pare ca impactul e destul de mare. Dr. Wendy Hurst (medic ginecolog din New York) spune ca ”schimbarile stilului de viata afecteaza ciclul menstrual”. Ea mai spune ca ”ciclul menstrual spune multe despre sanatatea noastra. In perioada pandemiei, au avut loc multe schimbari majore in vietile noastre. Ciclul se poate schimba in functie de scaderea/luarea in greutate, de sedentarism, de ceea ce mancam sau de cat de des mancam – acum ca poate petrecem mai mult timp acasa. Un alt factor important este stresul, fie el fizic sau psihologic. Iar daca suntem bolnave, ciclul menstrual se poate deregla ca raspuns al organismului la boala.”

Sunt multe aspecte stresante legate de situatia curenta, iar femeile pot trai stari de frica, ingrijorare, lipsa de motivatie etc. Atunci cand ne ingrijoram pentru cei dragi, pentru faptul ca ne putem pierde job-ul sau ca ne putem imbolnavi, corpul reactioneaza, suprimand uneori ciclul menstrual sau dereglandu-l cu cateva zile.

Putem face ceva?

Dr. Hurst spune ca este foarte bine sa ne mentinem niste obiceiuri benefice in aceste vremuri dificile deoarece acest lucru ne va ajuta sa fim intr-o stare de spirit mai buna, sa fim optimiste si fericite chiar si in aceasta perioada. Ca si rezultat, ciclul menstrual va fi in continuare regulat. ”Mancati bine, odihniti-va suficient”, spune ea, ”asigurati-va ca faceti miscare fizica in fiecare zi.” Poate fi vorba de alergat, de sport acasa cu ajutorul cursurilor sau tutorialelor online sau pur si simplu mersul pe jos. Chiar si 10 minute de mers pe jos zilnic sunt foarte benefice pentru organism. Desi este o perioada de schimbare, totusi e bine ca unele obiceiuri zilnice, mai ales cele legate de sanatate, sa fie in continuare mentinute.

De altfel, daca constati ca ciclul menstrual s-a dereglat substantial, este mult mai abundent si/sau mai lung ca si durata, consulta un medic specialist. Acest lucru este mult mai usor acum prin consultatiile online oferite de majoritatea clinicilor din Romania.

Nu esti singura

In final, trebuie sa stii ca, daca schimbarile stilului tau de viata te coplesesc si iti deregleaza ciclul menstrual, nu esti singura careia i se petrece aceasta. Multe femei trec prin perioade stresante si probabil ca si ele experimenteaza aceste dereglari. In fond, sa nu uitam ca ciclul menstrual este foarte conectat la noi insene, la  emotiile noastre si chiar mai profund de atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

What Our Clients Say
857 reviews