Schimbările stilului de viață și ciclul menstrual

Când ai observat ultima dată o modificare a ciclului tău menstrual? Ai observat vreo legătură între lucratul de acasă pe timp de carantină și mărirea numărului de zile dintre menstruații? Oare ce impact au schimbarea modului de a mânca, de a dormi, de a face mișcare asupra sănătății feminine?

Se pare că impactul e destul de mare. Dr. Wendy Hurst (medic ginecolog din New York) spune că ”schimbările stilului de viață afectează ciclul menstrual”. Ea mai spune că ”ciclul menstrual spune multe despre sănătatea noastră. În perioada pandemiei, au avut loc multe schimbări majore în viețile noastre. Ciclul se poate schimba în funcție de scăderea/luarea în greutate, de sedentarism, de ceea ce mâncăm sau de cât de des mâncăm – acum că poate petrecem mai mult timp acasă. Un alt factor important este stresul, fie el fizic sau psihologic. Iar dacă suntem bolnave, ciclul menstrual se poate deregla ca răspuns al organismului la boală.”

Sunt multe aspecte stresante legate de situația curentă, iar femeile pot trăi stări de frică, îngrijorare, lipsă de motivație etc. Atunci când ne îngrijorăm pentru cei dragi, pentru faptul că ne putem pierde job-ul sau că ne putem îmbolnăvi, corpul reacționează, suprimând uneori ciclul menstrual sau dereglându-l cu câteva zile.

Putem face ceva?

Dr. Hurst spune că este foarte bine să ne menținem niște obiceiuri benefice în aceste vremuri dificile deoarece acest lucru ne va ajuta să fim într-o stare de spirit mai bună, să fim optimiste și fericite chiar și în această perioadă. Ca și rezultat, ciclul menstrual va fi în continuare regulat. ”Mâncați bine, odihniți-vă suficient”, spune ea, ”asigurați-vă că faceți mișcare fizică în fiecare zi.” Poate fi vorba de alergat, de sport acasă cu ajutorul cursurilor sau tutorialelor online sau pur și simplu mersul pe jos. Chiar și 10 minute de mers pe jos zilnic sunt foarte benefice pentru organism. Deși este o perioadă de schimbare, totuși e bine ca unele obiceiuri zilnice, mai ales cele legate de sănătate, să fie în continuare menținute.

De altfel, dacă constați că ciclul menstrual s-a dereglat substanțial, este mult mai abundent și/sau mai lung ca și durată, consultă un medic specialist. Acest lucru este mult mai ușor acum prin consultațiile online oferite de majoritatea clinicilor din România.

Nu ești singură

În final, trebuie să știi că, dacă schimbările stilului tău de viață te copleșesc și îți dereglează ciclul menstrual, nu ești singura căreia i se petrece aceasta. Multe femei trec prin perioade stresante și probabil că și ele experimentează aceste dereglări. În fond, să nu uităm că ciclul menstrual este foarte conectat la noi însene, la  emoțiile noastre și chiar mai profund de atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *