Viata noastra se deruleaza in cicluri, fie ca le oferim atentia necesara sau nu. Este magia inerenta ciclului menstrual si trupului feminin care isi recreeaza conditiile pentru reproducere si asteptarea polarizarii pentru a co-crea.
Simptomele ciclului menstrual sunt adeseori interpretate ca durere, afectiune, slabiciune si tratate ca atare de medicina alopata. Acesta este un motiv in plus pentru care menstruatia nu este acceptata si, ca orice lucru care nu este dorit, isi face simtita prezenta prin stari neplacute sau mesaje ale corpului care ne atentioneaza ca atitudinea noastra nu este cea mai potrivita.
Conceptul de mesaj pe care corpul ni-l transmite prin senzatiile resimtite este unul partial ignorat sau incadrat in categoria conceptelor nestiintifice. Cu alte cuvinte, cercetatorii nu s-au aplecat asupra investigarii in profunzime ce se intampla in trupul nostru atunci cand suntem la menstruatie si sa ia in considerare toate aceste semnale.
Barometrul interior este neglijat si substituit unor forte intelectuale ale caror rigurozitati nu pot tine cont de inteligenta atat de putin cunoscuta a organicului. Iar cultura actuala nu transmite si nu sustine in niciun fel nevoia de odihna si de introspectie in timpul menstruatiei. In primul rand, noi femeile, ar trebui sa fim constiente de aceasta necesitate si sa echilibram balanta intre a intra in competitie cu barbatii pentru a beneficia de drepturi egale si a ne autodepasi in rolul si menirea noastra ca femei, avand grija de noi si dandu-ne dreptul de a ramane in liniste si introspectie pentru a ne incarca bateriile.
De cele mai multe ori avem timp pentru atat de putina odihna, statutul profesional sau cel de femeie multifunctionala pare ca e mult mai important si decidem inchiderea acestor mesaje. Tratam ciclul menstrual ca pe o boala iar mesajele sale devin simptome dureroase pe care le respingem si mai mult. Si astfel ajungem sa controlam menstruatia prin mijloace medicale, ceea ce nu poate decat sa altereze aceste cicluri biologice si intreaga armonie a corpului.
Intr-o viata atat de rapida si rutinizata, o farama de limpezime si de conexiune cu corpul, in liniste, fara ganduri sau sugestii pozitive, devine o necunoscuta. Am aruncat copilul interior afara. Am uitat ca menstruatia este despre reproducere. Am invatat insa ca menstruatia trebuie ,,curatata’’ cu tampoane si absorbante sau colectata de o cupa menstruala. Uneori este amanata cu anticonceptionale.
Care dintre mame isi mai invata fetita despre ritmurile ciclului menstrual si despre onoarea pe care o are o femeie de a da nastere, insusindu-si astfel un simt de sine propriu?
Cine mai vorbeste astazi despre legatura dintre ciclul menstrual, fertilitate si sexualitate?
Cine mai orienteaza atentia asupra relatiei emotionale intre femeie si perioada sa menstruala intr-un mod care sa ii onoreze acesteia emotiile?
Ceea ce ignoram in primul rand este ca avem nevoie de mai multa odihna si interiorizare. Dintr-un anumit punct de vedere, ignoram directa noastra conexiune cu ritmurile pamantului si ale lunii. De acest echilibru biologic depinde sanatatea noastra si implinirea noastra ca femei. Trairea feminitatii noastre inseamna sa ne abandonam organismului care ne sustine viata si ne protejeaza individualitatea.
Respingandu-ne procesele biologice, ne respingem feminitatea si creeam dezechilibre hormonale.
Menstruatia femeii se desfasoara intr-un teritoriu emotional si sexual particular. Este o perioada in care femeia este mult mai deschisa emotional, mult mai fragila si in acelasi timp mai puternica prin energia sexuala care este pusa atunci in miscare.
In loc de a fi vazut ca o inconvenienta, acest timp trebuie onorat si folosit pentru a permite emotiilor sa se desfasoare intr-un cadru protector si a elibera tot ce este rezidual, negativ. In loc de a trage de noi spre serviciu, ne-am putea lua un timp liber pentru a oferi acestor procese de reproducere si emotii fundamentale spatiu liber de desfasurare. In faza de menstruatie, femeia este mult mai deschisa catre planul spiritual decat catre cel material, prin vise si introspectie. Ea are nevoie in acest interval de confort si protectie, de liniste si de separare de influente exterioare. In aceasta perioada puterea ei este la maxim.
Este timpul misterios in care dam drumul mortii si intampinam viata. Este un timp in care ne regeneram.
Credem ca respectarea ciclului fertilitatii este responsabilitatea fiecarei femei si o cale catre sanatate fizica si psihica. Sa ne dam voie sa vorbim si despre aceste nevoi, sa ne oferim dreptul la odihna, la liniste si la echilibru. Iar uneori, din cand in cand, sa golim cupa menstruala la radacina unui copac, in semn de respect fata de ciclurile naturii. In acest fel ne onoram feminitatea!