Masurarea cervixului

Atunci când te hotărăști să îți cumperi o cupa menstruală, trebuie să iei în calcul câteva aspecte ca să alegi mărimea potrivită ție. Cele mai importante sunt 1. vârsta și 2. dacă ai născut sau nu. Cele secundare sunt fluxul menstrual, numărul de nașteri, înălțimea, statura și stilul de viață. Un loc aparte îl reprezintă măsurarea cervixului. Despre asta vorbim astăzi.

Deși există păreri conform cărora nu poți alege o cupa menstruală fără să îți măsori cervixul, lucrurile nu stau chiar așa. Majoritatea producătorilor de cupe și discuri menstruale nu consideră măsurarea cervixului că fiind criteriul numărul 1 în recomandarea produselor lor. Majoritatea iau în calcul numărul de nașteri și vârsta.

Spre exemplu, celebrul producător din Marea Britanie Mooncup recomandă alegerea celor 2 mărimi ale cupei lor după criteriul vârstă (sub sau peste 30 de ani) și dacă femeia a născut vaginal sau nu (sursa aici). Producătorul de top Intimina diferențiază mărimile produselor sale (în general A și B) după criteriul dacă femeia a născut sau nu + fluxul menstrual și în unele cazuri fermitatea mușchilor vaginali. În cazul discului menstrual Ziggy Cup, diferențierea se face prin intermediul înălțimii cervixului. Claripharm, producătorul cupei menstruale Claricup în 4 mărimi recomandă alegerea modelului în funcție de fluxul menstrual, numărul de nașteri și fermitatea mușchilor vaginali (sursa aici). ME LUNA ia în calcul vârsta, numărul de nașteri, înălțimea și statura femeii. Rezumând, criteriile cele mai des folosite de producători în recomandarea cupelor lor menstruale sunt (ordonate după importanță):

  • dacă femeia a dat naștere sau nu
  • vârsta
  • fluxul menstrual
  • fermitatea mușchilor vaginali
  • înălțimea femeii
  • înălțimea cervixului

Măsurarea cervixului este un criteriu secundar și opțional. Noi ne facem datoria și conținuăm intenția producătorilor în ceea ce privește recomandările de alegere a mărimii cupelor menstruale. Și pentru a veni în întâmpinarea voastră și mai mult, am introdus în articolul nostru și acest criteriu – înălțimea cervixului.

Ce este cervixul?

Acum că am ajuns aici, trebuie să știi că cervixul este o zonă rotunjită și pufoasă care se află în capătul vaginului tău. Arată că o gogoșică cu o găurică în mijloc, iar la atingere se simte ca și vârful nasului. Cervixul este locul prin care iese sângele atunci când suntem la menstruație, ”poarta” prin care spermatozoizii pătrund în uter în drumul lor spre ovul, zona prin care se introduce dispozitivul intrauterin (DIU sau sterilet) și locul prin care iese bebe atunci când dai naștere.

Așa cum fiecare dintre noi este unică în ceea ce privește aspectul fizic, înălțimea, culoarea părului etc., la fel este și cu înălțimea cervixului sau mai pe românește cu spațiul pe care îl avem în mod natural, nativ, în vagin. Astfel unele femei au cervixul poziționat jos, aproape de intrarea în vagin, altele îl au la o înălțime medie față de intrarea în vagin, iar alte femei au cervixul poziționat destul de sus față de intrarea în vagin. Toate aceste situații sunt perfect normale și nu reprezintă un motiv de îngrijorare în ceea ce privește capacitatea noastră de a concepe sau de a ne bucura de o viață sexuală împlinitoare. De asemenea, e bine să știi că cervixul coboară sau urcă în mod natural în funcție de perioada ciclului menstrual: în timpul menstruației de obicei coboară (mai ales in primele 1-2 zile de sângerare), iar în timpul ovulației de obicei urcă.

Cum măsurăm cervixul?

În primul rând, măsurarea se face atunci când suntem la menstruație. Ne rezervăm un timp doar al nostru, undeva unde suntem singure și nu ne deranjează nimeni, eventual în baie. Nu avem nevoie de niciun obiect ajutător, ci doar de propriul deget arătător. Cum facem? Ne spălăm bine pe mâini și introducem degetul arătător în vagin până când simțim la atingere cervixul. Scoatem apoi degetul și vedem cât din el a intrat în vagin, măsurând cu ajutorul unui centimetru, ruletă, linie gradată sau ce mai avem pe acasă.

Astfel, avem:

  • 0 – 44 mm = cervix coborât
  • 45 – 55 mm = cervix mediu
  • peste 55 mm = cervix înalt

Acum că știi exact ce tip de cervix ai, poți reveni la tabelul cu marimi pentru a revizui exact care este mărimea de cupă menstruală cea mai potrivită pentru tine. Daca ai întrebari, ne poți contacta oricând.

Vezi oferta de cupe menstruale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

What Our Clients Say
864 reviews