Cand vorbim despre cupa menstruala, vorbim in special despre cat este de eficienta in perioada menstruala, de avantajul de a ne scuti de cheltuieli pentru aproximativ 10 ani si de cat de ideala este din punct de vedere ecologic.
Vorbim insa mai putin despre noul model de relationare cu noi insene pe care utilizarea cupei menstruale il aduce in viata noastra.
Perioada menstruala este parte din noi, ca femei, din sistemul reproductiv ce este vital existentei noastre.
Tabu?
Lumea se afla inca sub tutela sistemului de gandire patriarhal caracterizat de dominatie, competitie, segmentare, justificare, rationalitate, schimb – cu toate radacinile si efectele lor psihologice si sociale. Paradigma acestui sistem plaseaza profitul sau castigul personal deasupra comuniunii si integrarii (daruire/hranire) specifice maternitatii, creand o cerere crescanda de ,,spatii de vanzare”.
Aceste principii duc la considerarea anumitor fenomene ca fiind inconveniente, mai degraba decat la integrarea lor. In acelasi model comportamental, corpul uman devine un dispozitiv perfectibil, iar natura trebuie controlata si nu traita.
Aceasta mentinere a unor realitati sub aparenta inadecvarii lor permite vanzarea produselor care ne pot scapa de disconfort. Ca urmare, marile companii comercializeaza produse care nu raspund pe deplin nevoilor umane, ci le abordeaza secvential, aparand discrepante intre ceea ce avem nevoie cu adevarat si ceea ce folosim (ceea ce ni se prezinta ca fiind folositor).
Astfel, au aparut pe piata produse de igiena intima destinate femeilor aflate in perioada menstruala, realizate din materiale sintetice produse la nivel industrial.
Pe 22 septembrie 2014 aflam despre moartea tragica a Jemmei-Louise Roberts, in varsta de 13 ani, ca urmare a Sindromului de soc toxic, datorat utilizarii unui tampon. SST este o infectie creata de Staphilococus Aureus, ce poate fi fatala. Se pare ca materialele din care sunt facute tampoanele sunt produse dintr-o fibra sintetica favorabila proliferarii bacteriilor. Absorbtia de catre tampoane a lichidelor vaginului este una din cauzele principale.
Ce alternative avem?
Pentru a evita acest efect, este recomandabil sa nu utilizati tampoane cu grad ridicat de absorbtie si sa il schimbati la maxim 4-6 ore. Totusi, exista acum o alternativa mult mai confortabila si mai adecvata corpului femeii: cupa menstruala.
Aceasta a fost conceputa de catre femei pentru femei, inca de la inceputul anilor 90, insa istoria ei se intinde in trecut pana in al treilea deceniu al secolului XX.
Realizata din silicon medical si avand forma unui recipient, cupa menstruala colecteaza lichidul menstrual fara sa il absoarba. Ca urmare, nici flora vaginala si nici Ph-ul vaginului nu este afectat, ceea ce permite evitarea in egala masura a candidozei, a uscaciunii vaginale, a alergiilor si, cel mai important, a Sindromului de soc toxic.
O femeie utilizeaza aproximativ 240 de tampoane pe an, ceea ce corespunde cu aproximativ 50 de euro in acelasi interval de timp. Cupa menstruala, in schimb, costa intre 15 si 30 de euro si nu este necesar sa o inlocuiesti decat o data la 10 ani. Evident, asta va fi insa o problema pentru marile companii care fabrica tampoane, mai ales ca o popularizare crescanda a cupei menstruale le poate micsora beneficiile.
Intregul sistem comercial este inca sub imperativul patriarhal. Sunt inca prezente o serie de tabuuri si prejudecati legate de corpul femeii, ce provin de la ideea ca vaginul este o zona care trebuie ocultata, iar sangele menstrual este ceva ce trebuie evitat/ascuns.
Multe dintre femei au integrat aceste prejudecati, ceea ce se reflecta si in temerile legate de cupa menstruala. Daca suntem profund ancorati in ideea ca sangele menstrual este ceva de inlaturat, respingator, intrarea intr-un contact atat de intim cu sangele care iese din vaginul nostru poate fi, ca urmare, problematica. Este un exemplu perfect de alienare autoimpusa in raport cu propriul corp. Aceasta alienare ne impinge la a ne instraina de noi insene, inconstient, de autenticitatea dorintelor noastre, si ca urmare sa nu ni le luam complet in stapanire.
Apropierea atat de intima a femeii de corpul ei si de zona vaginului creeaza o constientizare a fortei erotice si ca urmare o impacare si imputernicire care nu ii mai expune vulnerabilitatile. Excluzand, in consecinta, eticheta subconstienta de ,,impur” sau ,,de neatins” care este asociata sangelui menstrual, femeia poate constientiza legatura organica cu acesta si poate avea acces, datorita acceptarii, la deosebita inteligenta a corpului care se reveleaza doar in conditii de autentica conexiune cu noi insene.
Este ceea ce cupa menstruala favorizeaza: o experienta pozitiva, constienta cu corpul nostru si cu menstruatia.