Cum se utilizează cupa menstruală?

Este extrem de simplu să folosești cupa menstruală! Citește cu atenție informațiile de mai jos și apoi tot ce iți rămâne de făcut este să le pui corect în aplicare. Vei vedea că odată ce ai facut asta, utilizarea cupei menstruale va deveni un lucru obișnuit în timpul perioadei menstruale  și, în același timp, atât de intim și plăcut pentru tine!

Cum se introduce cupa menstruală?

Pentru a facilita procesul inserării cupei menstruale în vagin este recomandat să umezești înainte cupa menstruală cu apă sau lubrifiant natural pe baza de apa. Acest lucru nu este obligatoriu, fiind totuși posibilă o inserare ușoară chiar și în lipsa umezirii cupei.

Cupa menstruală se inserează cât mai jos în vagin, atât cât să nu jeneze și să nu o simți în interior. Nu se pozitionează imediat sub cervix, dar este foarte posibil ca în timpul mișcării cupa menstruală să alunece și să urce spre cervix. Acest lucru nu trebuie sa te îngrijoreze absolut deloc. Este firesc să se adapteze structurii vaginului.

Pașii pentru inserarea cupei:

 1. Curăță bine cupa menstruală și mâinile tale înainte de utilizare;
 2. Găsește o poziție confortabilă care ți se potrivețte. Se recomandă poziția din imaginea nr 1, dar sunt mai multe poziții pe care femeile le preferă;
Imaginea nr 1

3. Pliază fie pe jumatate, în formă de C (vezi imaginea nr 2), fie apasă pe marginea cupei către interior (vezi imaginea nr 3);

Imaginea nr 2

 

Imaginea nr 3

4. Desparte labiile, găsește intrarea vaginului și ghidează cupa menstruală pliată în sus, țintind spre peretele vaginal posterior;

5. Verifică dacă s-a deschis complet, rotind ușor cupa cu ajutorul a două degete.

Cum se scoate cupa menstruală?

Se recomandă scoaterea cupei menstruale la fiecare 4-6 ore în caz de flux menstrual foarte abundent, după 8-10 ore în caz de flux abundent sau chiar după 10-12 ore în caz de flux menstrual normal. După primele utilizări vei ști exact cât fluid menstrual pierzi în fiecare zi de menstruatie, astfel încât vei putea stabili propriul interval de golire a cupei.

Când folosești pentru prima dată cupa menstruală ți se poate părea dificilă utilizarea ei. Aceasta se întâmplă de obicei din cauză că nu ești obișnuită cu un astfel de produs și, în plus, poți avea mușchii încordați, care îngreunează inserarea și scoaterea cupei. Dacă cumva te găsești în această situație, urmărește să te relaxezi cât mai mult pentru ca scoaterea cupei menstruale din vagin să fie foarte ușoară.

Pasii pentru scoaterea cupei:

 1. Mai întâi este necesar să te speli bine pe mâini;
 2. Găsește o poziție confortabilă, eventual aceeași pe care ai adoptat-o și pentru inserarea cupei menstruale;
 3. Prinde cu două degete piciorușul cupei (în funcție de modelul de cupă pe care îl ai) și baza acesteia și începe să tragi ușor în jos cu mișcări stânga-dreapta pentru a păstra în interiorul cupei tot fluidul menstrual.

 

Acestea au fost recomandările noastre pentru o utilizare corectă a cupei menstruale, însă tu poți găsi cea mai potrivită modalitate pentru tine. Suntem convinse că pe masură ce te vei obișnui cu acest produs inovator, utilizarea cupei menstruale ți se va părea un lucru simplu și natural, așa cum a devenit deja pentru toate femeile care folosesc cupa menstruală.

Împărtașește cu noi din experiența ta! Dacă ai început să folosești deja cupa menstruală, nu uita să spui și altor femei despre ea. Te așteptăm cu povestea ta, recomandările și tot ce vrei tu sa ne spui despre cupa menstruală.

Ce este cupa menstruală?

Cum sa imi aleg cupa menstruala potrivita pentru mine?

Prima utilizare a cupei menstruale

Cum se curață și îngrijește cupa menstruală

Sfaturi utile și preventive pentru utilizarea cupelor menstruale

17 thoughts on “Cum se utilizează cupa menstruală?

  • cupemenstruale.ro says:

   Buna ziua,

   Cupa menstruala este confectionata dintr-un material degradabil si reciclabil fara emisie de toxine poluante pentru mediu.

   O zi frumoasa,
   Echipa CupeMenstruale.ro

 1. Doina says:

  Ar trebui sa faceti un ghid pentru alegerea cupei potrivite. Latimea si lungimea pot FI determinante pentru confort. Si condita poste FII taiata!. Sfaturi pt alegere?

  • cupemenstruale.ro says:

   Multumim pentru mesaj. Cupa menstruala poate fi utilizata si de persoanele care nu si-au inceput viata sexuala, insa, in acest caz, exista riscul ca himenul sa fie afectat de inserarea respectiv scoaterea cupei menstruale. In rest, nu exista nicio restrictie, ci doar recomandarea de a alege o cupa menstruala de dimensiuni reduse. Pentru detalii ne puteti contacta telefonic sau prin e-mail. De asemenea, recomandam si parcurgerea paginii de Intrebari Frecvente: https://cupemenstruale.ro/faq-items/intrebari-frecvente/.

 2. Baltă Carmen says:

  Bună ziua! Folosesc Cupa Menstruală pt. prima dată.Aș fi recunoscătoare dacă îmi puteți răspunde la această întrebare.Pot folosi cupa dacă am o rană pe col?Mulțumesc!

  • cupemenstruale.ro says:

   Buna ziua. Cupa menstruala este fabricata din silicon certificat folosit si in industria medicala pentru diverse dispozitive folosite intern. Credem insa ca in cazul Dvs. este indicat sa va adresati medicului, pentru a obtine un raspuns avizat. Multa sanatate,
   Echipa CupeMenstruale.ro

  • Andra says:

   Mirela, eu am fost de doua ori la mare cu ea si odata la bazin si s-a comportat foarte bine. De fapt pentru concediu am luat-o, dupa ce am citit mai multe recenzii atat pe acest site cat si pe bloguri din straintate. Daca vrei sa fi sigura, foloseste-o prima data acasa. Succes! 🙂

  • cupemenstruale.ro says:

   Buna ziua,

   Multumim pentru mesaj si ne bucuram ca vreti sa incercati cupa menstruala.
   In primele 6 saptamani de la nastere nu recomandam folosirea cupei menstruale si nici alta protectie interna.
   Cel mai bine este sa utilizati o protectie externa, cum ar fi absorbantele clasice sau daca doriti un produs reutilizabil si prietenos cu zona intima, puteti alege absorbante textile lavabile.

   Dupa ce treceti de aceasta perioada de revenire, puteti alege cu siguranta cupa menstruala. Mai multe informatii gasiti aici.

   Pentru mai multe detalii, ramanem la dispozitia Dvs.

   O zi frumoasa,
   Echipa CupeMenstruale.ro

  • cupemenstruale.ro says:

   Bună ziua,

   Cupa menstruală vine introdusă în totalitate în vagin, aproape de cervix și nu atinge deloc uretra, care este poziționată în afara canalului vaginal.
   Dacă mai aveți și alte întrebări, nu ezitați să ne contactați.

   O zi frumoasă,
   Echipa CupeMenstruale.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *