Ce ne facem dacă avem scurgeri cu o cupă menstruală? Haide să vedem.
În primul rând să definim ce înseamnă scurgeri. Pare amuzant să definim așa ceva, dar scurgerile sunt acele situații în care fluidul menstrual ajunge pe lenjeria intimă și ne pătăm. Dacă mergi la toaletă și observi puțin sânge menstrual pe hârtia igienică – nu este o scurgere, ci sânge rezidual, rămas pe pereții vaginali. Prezența sângelui menstrual pe hârtia igienică nu înseamnă că modelul de cupă menstruală pe care îl ai nu este bun. Dacă ești la început în lumea cupelor menstruale, poartă un absorbant sau chiloți menstruali ca metodă de siguranță până când te obișnuiești cu cupa (este recomandată o perioadă de 3 cicluri menstruale pentru a ne obișnui cu această nouă metodă de protecție). În acest timp, mai poți observa scurgeri pe lenjeria intimă datorită lipsei de experiență în poziționarea cupei. Cupa menstruală potrivită este cea care nu ”curge” și care nu se simte deloc în vagin.
Am scurgeri, iar când scot cupa, este doar puțin plină. Ce să fac?
- Alege mărimea potrivită – e important să nu alegi după ureche și să verifici un tabel de mărimi conceput în funcție de niște parametri importanți (numărul de nașteri, vârsta etc). Dacă ai o cupă menstruală prea mică, sângele menstrual va curge pe lângă ea și te vei păta. Dacă ai o cupă menstruală prea mare, aceasta nu va avea spațiul fizic sa se desfacă în vagin și atunci va rămâne pliată, neputând să colecteze sângele menstrual.
- Încearcă mai multe tipuri de pliere – modalitățile de pliere nu sunt niște moduri distractive de a te juca cu cupa menstruală, ci fiecare în parte are avantajele sale. Ele ajută la o poziționare mai ușoară în funcție de anatomia ta intimă. Dacă ai folosit doar o singură metodă de pliere și cupa ta are scurgeri, încearcă alte metode de pliere (de exemplu: sub formă de C, sub forma de 7, labia-fold, diamond-fold etc.)
- Poziționează corect cupa menstruală – cel mai bun loc să poziționezi cupa menstruală este în prima parte a vaginului (deci mai aproape de intrare) și NU imediat sub cervix. De ce? Vaginul este mai strâmt la intrare și astfel, ai șanse mai mari să formeze vid pe pereții acestuia și să stea bine fixată pe poziție. De asemenea, la inserarea cupei pliate în vagin, orienteaz-o spre zona posterioară a vaginului (spre zona anală), nu spre zona uretrei, pentru că astfel are mai mult loc să se desfacă. De asemenea, ai grijă să nu poziționezi cupa sprijinită de cervix, ca în imagine.

Greșit
Cupa se sprijină de cervix, lăsând loc scurgerilor

Greșit
Cupa trece de cervix, lăsând loc scurgerilor

Corect
Cupa formează vid și colectează fluidul menstrual
4. Verifică – cu ajutorul unui deget inserat pe lângă cupă, până ajungi la marginea de sus a acesteia, dacă există zone unde nu s-a desfăcut (acestea pot fi și la partea de sus, ca în imagine). Metoda aceasta nu poate fi testată de oricine, fiindcă nu toate femeile au loc să insereze degetul astfel în vagin.

Cupă nedesfăcută complet
Marginea cupei nu s-a desfăcut complet după inserare
5. Trage puțin de ea în jos – după ce ai introdus cupa, trage de ea puțin spre în jos ca să o ajuți să se desfacă bine (dacă nu era deja desfăcută).
6. Introdu un pic de aer în cupă – apăsând cu degetele pe baza ei de câteva ori (ca si cum ai vrea sa o de-videzi). Acest lucru va face să intre un pic de aer în cupă și astfel să se desfacă. Metodă valabilă mai ales la cupele menstruale fără găuri (cum este Lily Cup)
7. Rotește cupa după ce ai inserat-o – această metodă funcționează pentru cupele simetrice, nu neapărat pentru cele nesimetrice sau cu forme mai deosebite (Lily Cup de exemplu).
8. Introdu un deget și apasă pe pereții vaginali din dreptul cupei – practic, această acțiune va crea spațiu pentru ca cupa să se desfacă mai bine (mai ales în zona marginii de sus). La această metodă este necesar să te simți confortabil în a-ți explora vaginul cu ajutorul degetelor.
Fiindcă există o varietate atât de mare de cupe menstruale în ceea ce privește diametrul, mărimea, forma, fermitatea materialului etc., probabil că vei încerca mai multe din metodele enumerate mai sus pentru a rezolva problema scurgerilor. Ca sfat general, cupele mai ferme se desfac mai ușor față de cele foarte flexibile, ceea ce înseamnă o formare mai ușoară de vid pe pereții vaginali și deci, risc mai mic de scurgeri. Prin exercițiu și prin găsirea soluției ideale pentru cupa ta, poți rezolva problema scurgerilor și a petelor de pe lenjerie (sau mai grav, de pe haine), astfel încât să fii protejată permanent.
Cum rezolv scurgerile cu un disc menstrual?
Cu un disc menstrual, situația este altfel. În primul rând, dacă ai scurgeri substanțiale de sânge menstrual atunci când mergi la toaletă (deci nu când schimbi discul), acest fapt se numește auto-golire. Nu este considerată scurgere deoarece nu te pătezi pe lenjerie. Auto-golirea se petrece în mod natural la multe femei atunci când merg la toaletă. Cum așa? Deoarece atunci când urinăm sau megem la toaletă pentru nr 2 și încordăm mușchii vaginali, discul se comprimă, iar sângele menstrual se scurge din el direct în toaletă. Unele femei care au musculatura vaginală tonifiată (prin practicarea de exerciții Kegel de exemplu) pot încorda mușchii vaginului la voință, auto-golindu-și astfel discul menstrual, fără a mai fi nevoie să îl atingă cu degetele.
Dacă ai scurgeri cu un disc menstrual (te pătezi pe lenjerie în timpul activităților zilnice) înseamnă că acesta nu stă fixat. Avem trei situații:

Greșit
Discul se sprijină de cervix și orice ai face, iese din vagin

Greșit
Discul nu se sprijină pe osul pubian și alunecă înafară

Corect
Discul menstrual se sprijină pe osul pubian
- Discul se sprijină de cervix în loc să îl cuprindă în interior – caz în care trebuie să te asiguri că la inserție, discul trece de cervix (spre zona numită fundul de sac) și este inserat cât de adânc posibil.
- Discul nu stă fixat pe osul pubian – aici e nevoie de răbdare pentru a găsi poziția în care împingi discul spre zona vezicii (deci spre în sus) până când simți o zona mai tare (osul pubian). Abia atunci poți da drumul discului care se așează în tensiune, deschizându-se sub forma de cerc (ca o diafragmă).
- Scurgeri în timpul actului sexual – fie discul nu a fost poziționat corect anterior actului sexual (caz în care vezi mai sus ce e de făcut), fie penetrarea prea rapidă sau ”sexul sălbatic” au mutat discul de la locul lui.
Am scurgeri, iar când scot cupa, este plină
În cazul în care cupa dă pe afară și este plină, trebuie doar să o schimbi mai des. E mai important ca o cupă să îți fie comodă și să o schimbi mai des, decât să aibă o capacitate foarte mare de colectare și să o simți incomod în vagin.
Ai alte întrebări? Poți oricând apela la comunitatea Cupe Menstruale Romania pe grupul de Facebook.
Bună!
Astăzi când am încercat sa scot cupa s a rupt acea codita..
Nu este cu inel ,ci cu niște nodulete.
Chiar dacă s au rupt ultimele 3 am reușit sa scot cupa. Credeți că e în regula sa o folosesc asa sau as avea probleme pe viitor cu scoaterea sau blocarea ei în interior?
Bună Loredana!
Nu este absolut nicio problemă. Unele femei chiar scurtează în mod intenționat codița.
După cum știi, scoaterea cupei se face apucând ușor cu doă degete baza cupei, pe care o mișcăm stânga-dreapta și trăgând încet. Dacă se prinde doar de codiță, este posibil ca devidarea să se producă mai greu și să apară o senzație dureroasă.
Pentru mai multe detalii de așteptăm pe grupul de Facebook Cupe Menstruale România, unde se discută liber despre orice aspect referitor la cupa menstruală, perioada menstruației, metode alternative de igienă intimă etc.