În acest articol vei afla cateva tips and tricks despre poziționarea mai ușoară a cupei menstruale. Uneori o cupă menstruală ni se potrivește perfect, alteori trebuie să îi mai ajustăm poziția ca să ne protejeze perfect și să nu ne pătăm. Despre asta o să vorbim în următoarele rânduri.
Mai întâi, este important cum pliezi cupa. Probabil ai văzut că sunt mai multe tipuri de pliere: 7 fold, labia fold, triunghi, sub forma de C etc. De ce există atâtea tipuri? Te asigurăm că nu doar pentru că cineva a avut prea mult timp liber și a vrut să facă origami cu o cupă menstruală… Tipul de pliere face ca o cupă să se deschidă mai ușor sau mai greu în vagin, în funcție de anatomia noastră. Dacă ești începătoare te sfătuiesc să încerci varianta punch-down fold pentru că diametrul cupei va fi cel mai mic și astfel îți va fi mai ușor de inserat. Dacă ești o utilizatoare mai avansată, probabil că ai găsit deja tipul de pliere cel mai bun pentru tine.
Pasul următor, este să introduci cupa in vagin doar atât cât nu te mai jenează la intrare (in diametru). Este ok dacă codița cupei rămâne pe afară (orice codiță de cupă poate fi tăiată cu foarfeca dacă jenează la intrarea în vagin). O greșeală ar fi că majoritatea femeilor încearcă să introducă cupa cât de adânc pot, pentru ca colul să stea direct în cupă. Acest lucru poate funcționa pentru unele femei, însă pentru majoritatea, cupa va curge dacă va fi poziționată astfel. De ce? Deoarece vaginul este mai strâmt la intrare și mai larg în zona cervixului. Dacă ai și născut, atunci e posibil ca vaginul sa fie mai larg în zona din jurul cervixului, fapt ce va împiedica formarea vidului pe pereții vaginali. Cel mai ușor este să poziționezi cupa cât mai la intrarea în vagin, mai ales dacă ai observat că, deși o folosești de ceva timp, ai scurgeri.
După ce ai inserat-o, e important să te asiguri că s-a desfacut și a format vid pe pereții vaginali (de aceea e importantă alegerea mărimii în funcție de parametri precum vârsta, numărul de nașteri, înălțimea și nu cantitatea de flux menstrual). Ca să o verifici, trebuie să desenezi un cerc virtual cu ajutorul degetului arătător în jurul marginii cupei (e important să ajungi în zona marginii și nu doar în jurul codiței, pentru că așa îți dai seama exact unde s-a deschis și unde nu).
Pasul următor este să o rotești ușor și să tragi ușor de codiță ca să te asiguri că e fixată bine. Dacă o rotești și cupa se rotește bine-mersi fără să opună rezistență înseamnă că: fie marimea cupei e prea mica, fie nu s-a deschis complet (si cel mai probabil se va deschide de la mișcarea de rotație). Dacă simți că opune rezistență poți sta liniștită, cupa ta este bine pe poziție.
Probleme în privința poziționării cupei pot exista la femeile cu un cervix foarte coborât. Acestea pot alege cupe plate de tipul discurilor menstruale sau cupe mici în înălțime (de exemplu MeLuna mărimea S sau Lily Cup Compact A pliând unul dintre “etajele” cupei). Mai există și varianta întoarcerii cupei pe dos – o improvizație care se pare că funcționează în cazul unor femei. Totuși nu este o varianta recomandată de producători.
De asemenea, dacă știi că ai un uter retrovers sau retroflexat (vezi figura), e posibil să ai nevoie de o cupă cu o formă aparte (câteva sugestii: Lily Cup sau Ziggy Cup).

Tip! Utilizarea unui lubrifiant pe bază de apă simplifică foarte mult procesul inserării și poziționării cupei menstruale. Să fii atentă să aplici lubrifiantul doar pe partea care se va insera prima (atunci când cupa este pliată). Nu aplica lubrifiant pe toată cupa deoarece îți va aluneca dintre degete la inserție.
Ai o situație aparte referitoare la poziționarea cupei tale menstruale? Ai o cupă mai “neascultătoare”? Pune întrebarea pe Grupul nostru de Facebook.