Daca ai ajuns la articolul acesta inseamna ca fie esti o tanara curioasa, fie o mamica eco-responsabila. Te felicit pentru oricare din cele doua variante! Hai sa vedem ce facem daca ne intereseaza subiectul cupa menstruala in contextul frumoasei si complicatei varste a adolescentei.
Se poate folosi cupa menstruala daca sunt virgina? Mi-am inceput viata sexuala dar nu as vrea sa ma „largesc” acolo jos, cum fac? Fetitei mele i-a venit menstruatia, poate folosi cupa menstruala? Schimbatul cupei menstruale la scoala – horror story sau nu? Daca rezonezi cu intrebarile acestea sau esti adolescenta la menstruatie, inseamna ca articolul acesta este pentru tine.
Cupa menstruala este doar pentru femeile care au nascut?
Nu, clar nu! Nasterea nu inseamna neaparat ca vaginul se largeste, asa cum nici faptul ca esti adolescenta nu inseamna ca ai un vagin neaparat mic. Daca esti adolescenta, cel mai bine este sa verifici in tabelul de marimi. De regula o cupa menstruala marime mica sau cel mult medie va fi superpotrivita pentru tine. Desigur, in tabel gasesti niste repere generale, insa fiecare fata este unica. Daca ai nedumeriri despre cupele menstruale, hai pe grupul nostru de facebook. Aici poti pune orice intrebari.
Sunt virgina. Pot folosi cupa?
Da! Unele firme au conceput cupe menstruale speciale pentru fetele virgine. Sunt mult mai mici in comparatie cu cele folosite o femeie adulta, fiind fabricate dintr-un material moale, flexibil si placut la atingere. Conceptul de “virginitate” are o istorie complicată, fiind strâns legată de existența himenului la femei. Multă vreme, s-a considerat ca sângerarea de la primul contact sexual este un semn al ruperii himenului, integritatea acestuia fiind dovada că femeia nu a mai facut sex înainte. Adevărul este că starea himenului femeii nu are nimic de-a face cu activitatea ei sexuală. Mulți oameni cred că himenul acoperă în totalitate intrarea în vagin, ceea ce nu este adevărat (vezi imaginea).

Tipuri de himen
Majoritatea himenelor au unul sau mai multe orificii prin care sângele menstrual se scurge din vagin. Unele fete se nasc cu himen microperforat, în timp ce altele se nasc fără himen. Himenul unor fete poate fi foarte elastic, in timp ce al altora nu. Celebrul producator francez de cupe menstruale Claripharm mentioneaza ca MiniClaricup marimea 0 poate fi folosita de catre fetele virgine. Totusi exista riscul ca himenul sa se indeparteze la folosirea cupei, asa cum se poate petrece si in cazul in care mergi cu bicicleta sau daca practici un sport intens. Daca himenul intact este important pentru tine, atunci poti astepta pana sa incepi sa folosesti cupele menstruale.
Mi-am inceput viata sexuala, dar nu as vrea sa ma „largesc” acolo jos, cum fac?
Acesta este un mit din pacate destul de raspandit printre femei si de fapt prezinta o informatie eronata. Vaginul nu se poate largi si sa ramana „larg” daca tii in vagin o cupa menstruala. De ce? Pentru ca peretii sai sunt elastici si intotdeauna revin la forma initiala. De fapt, vaginul este un spatiu virtual (asa cum mentioneaza ginecologii) deoarece, cu exceptia momentelor cand introducem ceva in el, peretii vaginali stau lipiti unul de altul. Aerul nu patrunde acolo astfel incat sa se formeze un canal gol. Vaginul se poate largi in urma uneia sau mai multor nasteri naturale insa adesea chiar si in aceste situatii, tendinta este de a reveni la loc. Depinde de fiecare mamica, de practicarea exercitiilor Kegel, insa cu siguranta acest lucru nu se petrece in cazul fetelor care nu au dat nastere unui copil.
Fetitei mele i-a venit menstruatia. Sa ii recomand cupa menstruala?
Este foarte important, ca mamica, sa comunici sincer, afectuos si sincer cu fetita ta inca de dinainte de ca ea sa aiba prima menstruatie. Ii poti explica despre absorbantele lavabile, despre bureteii menstruali sau despre cupa menstruala. Insa e bine sa o lasi pe ea sa aleaga ce simte ca este cel mai potrivit pentru corpul ei. Ii poti prezenta diferenta dintre absorbantele/tampoanele de unica folosinta si produsele reutilizabile. Pe langa impactul asupra mediului, acestea din urma sunt mai sanatoase, nu contin substante ascunse sau toxice. Dar in cele din urma alegerea este a ei. Rolul tau este acela de a o informa cu privire la variantele disponibile. Si cel mai important este sa o incurajezi sa accepte aceste transformari ce au loc in corpul ei in perioada adolescentei, sa ii povestesti din experienta ta si ca a fi adolescenta la menstruatie nu este ceva rusinos, ci din contra, ceva perfect normal si un indicator al sanatatii reproductive.
