OFERTE SPECIALE❤

5 lucruri surprinzătoare despre vaginul tău, confirmate de un ginecolog

cp

Găsim pe internet tot felul de sfaturi și leacuri care mai de care mai interesante despre ce să facem cu vaginul nostru pentru a fi într-o stare cât mai bună. Din păcate, multe dintre acestea sunt interpretative și aduc în viața noastră și mai multă incertitudine. 

 

 

Doar un medic ginecolog îți poate confirma importanța cunoașterii reale a vaginului tău și cum funcționează acesta. Doctorul ginecolog Anita Mitra și fondatorul ”Gynae Geek” ( un blog foarte popular despre sănătatea feminină) a lansat de curând o carte dedicată nonsensurilor vehiculate pe internet despre ”bunăstarea” vaginului tău.

Am ales să vorbim despre Anita Mitra pentru că este recunoscută în Europa pentru mișcarea pe care a generat-o prin blogul ei Gynae Geek și acum prin lansarea cărții. Astfel, este printre puținele persoane care depune eforturi în a clarifica și găsi soluții la problemele cu care se confruntă femeile și de care toată lumea evită să vorbească. Și asta se petrece chiar în Marea Britanie.

Luând cititorul de la noțiuni de bază despre anatomia vaginului până la menstruație, sănătate sexuală, contracepție, fertilitate și sarcină, Dr. Mitra explică într-o manieră foarte prietenoasă cum ar trebui femeile să se îngrijească, împărtășind din experiența ei de-a lungul timpului și din poveștile pacienților și chiar a prietenelor.

Așadar, cu toate că ne considerăm destul de știutoare în materie de vulvă, vaginuri și sănătatea sexuală feminină, am aflat totuși câteva lucruri noi de la dr. Anita Mitra.

1.Dacă vrei să folosești sterilet și cupa menstruală în același timp, trebuie să fii atentă

Așa cum explică și Dr. Mitra, fiecare are un răspuns diferit la întrebarea dacă cele două pot fi utilizate în paralel sau nu. Această ezitare apare din cauza faptului că teoretic îți poți disloca steriletul cu efectul de vacuum generat de cupa menstruală. Ideea este că oricât de mult am dori să refolosim și steriletul, acest lucru nu mai este posibil. Așadar, dacă ai ajuns la medic să verifici în ce stadiu se află steriletul, trebuie să știi că este mai bine să pui unul nou în cazul în care acesta a fost afectat.

”Dacă decizi să folosești cupa menstruală în timp ce folosești steriletul ca metodă contraceptivă, aș recomanda să verifici șnurul la finalul menstruației. Dacă simți că este mai jos decât normal, simți tija steriletului sau nu simți niciun șnur, aș folosi prezervative până când aș merge la un control care să mă asigure că este în poziția corectă pentru a avea o protecție contraceptivă completă”, spune doctorul ginecolog Anita Mitra.

2. Când fumezi, și vaginul tău fumează!

”Fumatul este de obicei asociat cu boli de plămâni, dar nicotina și metaboliții săi au fost găsiți în scurgerea vaginală a fumătoarelor, dar chiar și la femeile expuse la fumatul pasiv”, explică Dr. Anita Mitra. Fumatul este cunoscut ca având efecte anti-estrogenice, ceea ce poate cauza femeilor menopauză prematură, osteoporoză, uscăciune vaginală și o rată mai mare de vaginită bacteriană.

3. Chiar există ”uter retrovers” dar nu prezintă complicații

Un uter retrovers înseamnă că uterul este orientat spre posterior, în interiorul bazinului. În mod normal, femeile se nasc cu un uter care este ușor înclinat spre înainte. Uterul este un organ în formă de pară, la nivelul pelvisului și are ca dimensiuni aproximative 7,5 cm lungime, 5 cm lățime și 2,5 cm adâncime.

Aproximativ 20-30 % din femei au uter retrovers și, de cele mai multe ori, se nasc cu această caracteristică dar care nu are un impact asupra sănătății. În unele cazuri, poate fi și cauza unor condiții favorizatoare precum endometrioza, fibroame uterine sau prezența unui țesut de cicatrizare care trage uterul spre partea posterioară.

Chiar dacă sună grav, dr. Mitra spune că uterul retrovers – indiferent de poziție – nu afectează șansele femeii de a rămâne însărcinată pentru că ”sperma este capabilă să înoate în toate direcțiile”.

4. Trebuie să adaptezi cum și când folosești contraceptive în călătorii de lungă durată

Din fericire, am înțeles la timp că atunci când călătorim trebuie să adaptăm modul în care aplicăm metodele contraceptive. Bineînțeles, este cazul pilulelor contraceptive asupra cărora ginecologul ne atrage atenția că trebuie să le adaptăm la schimbările de fus orar, astfel încât modul de a le lua să fie similar cu cel de acasă. De exemplu, dacă la tine acasă iei pastila la 7 dimineața și călătorești undeva unde este miezul nopții, medicul recomandă să iei pilula înainte, întrucât este ”mai bine mai devreme decât mai târziu”.

Dacă te afli în zbor, la drum lung și trebuie să iei pilula este foarte important să îți păstrezi mobilitatea, să porți șosete compresive și să rămâi foarte bine hidratată în avion pentru a reduce riscul de a forma cheaguri de sânge.

Dacă iei pilula cu progesteron care are rolul de a diminua mucusul produs de cervix pentru ca spermatozoizilor să le fie greu să penetreze uterul, atunci trebuie să fii atentă la fereastra de 3-12 ore în care trebuie să o iei. Cel mai bine, recomandă ginecologul este să ai la tine și o altă metodă de contracepție, cum ar fi pilula de a doua zi.

Dacă, precum multe femei milenare, folosești o aplicație de calcul a momentelor fertile, este recomandat să te gândești serios și la o altă metodă, atât cât călătorești și chiar după ce revii o perioadă, până când ciclul tău revine la normal. Aceasta este pentru că timpul ovulației poate să fie incredibil de dificil de prezis când trebuie să te adaptezi la efectul decalajului orar.

Singurele metode contraceptive care nu sunt afectate de călătorii sunt steriletul, injecția contraceptivă, implantul, prezervativele și sterilizarea.

5. Există o infecție cu transmitere sexuală de care știm foarte puțin

Se crede că aproximativ 1% din femei sub 45 de ani în Marea Britanie sunt afectate de infecția cu micoplasmă. Este o problemă de sănătate foarte puțin cunoscută sau dezbătută. Simptomele sunt similare altor infecții cu transmitere sexuală: scurgere vaginală neobișnuită, durere la urinare și sângerare după actul sexual sau între perioadele menstruale. Poate cauza complicații de sănătate pe termen lung, inclusiv inflamația pelviană sau naștere prematură dacă este vorba de o gravidă. Infecția poate fi detectată doar prin recoltare de secreție vaginală și nu din urină.

Acestea au fost câteva clarificări vizavi de sănătatea noastră intimă și sperăm să vă fie de folos. Cartea despre care am amintit se numește The Gynae Geek: Your No-Nonsense Guide To ‘Down There’ Healthcare și este o biblie a faptelor dure despre vagin și teoriilor eronate vehiculate pe internet în ceea ce privește zona noastră cea mai intimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

What Our Clients Say
745 reviews