OFERTE SPECIALE ❤

4 curiozitati despre menstruatie pe care sigur nu le stiai!!!

Sunt multe lucruri interesante despre menstruatie pe care de obicei nu le aflam pentru simplul motiv ca aceasta nu este considerata o tema suficient de importanta, ca si cum am putea ignora  jumatate din populatia globului, sau pentru ca nu este facil de abordat in public acest subiect; asa  ca, de cele mai multe ori menstruatia ramane in sfera tabuului.

Conform lui Miki Agrawal, fondatoarea Thinx, in secolul 20 au existat doar trei mari inovatii in domeniul igienei feminine, pe de-o parte datorita faptului ca produsele pentru femei nu au primit atat de multa atentie ca cele pentru barbati, acestea din urma avand parte de un marketing mai eficient si mai vizibil, pe de alta parte pentru ca era considerata lipsa de politete chiar si sa discuti despre menstruatie, cercetarea in domeniu fiind astfel indirect cenzurata.

In ultimii ani insa, ideea ca menstruatia este dezgustatoare sau rusinoasa cunoaste din ce in ce mai putini partizani si, ca urmare, din ce in ce mai multe produse pentru igiena feminina apar pe piata: de la cupa menstruala reutilizabila din silicon medical la aplicatii de Android pentru planning lunar, pana la lenjerie intima cu absorbante incorporate.

Inainte sa devina un subiect usor de abordat in public si in mediile de comunicare in masa, menstruatia a avut insa o istorie amuzanta.  Iata  cateva curiozitati care v-ar putea interesa:

  1. Tampoanele au fost inventate de un barbat

t1

Tampoanele nu au fost cunoscute inainte ca fizicianul Earle Hass sa le patenteze in anul 1931.Insa anumite dispozitive asemenatoare tampoanelor au fost folosite chiar din perioada Egiptului antic.  In acele timpuri, aceste ,,supozitoare vaginale” erau confectionate din grasime de gasca sau alte materii de origine animala sau vegetala. Din fericire, tampoanele au evoluat mult de atunci.

2. Absorbantele aveau cureluse inainte sa fie adaugata banda adeziva

T2

Inainte de anii ’70 ai secolului trecut, femeile purtau cureluse elastice pentru a fixa absorbantul pe lenjeria intima. De data aceasta, femeile au fost foarte active in crearea acestei alternative. Mai multe inventatoare au fost implicate in brevetarea curelelor elastice in anii  ‘40 si ’50, si , deasemenea, in conceperea  absorbantelor cu banda adeziva in cadrul companiei Johnson and Johnson.

3. Cupa menstruala este comercializata la scara larga inca din anii ‘80

T3

Desi exista inca persoane care nu au auzit de cupa menstruala, ea exista pe piata inca dinainte de 1980 in Statele Unite ale Americii. Putini stiu ca prima versiune utilizabila a cupei menstruale a fost brevetata ca inventie de actrita Leona Chalmers in anul 1937. Primele cupe au fost realizate din latex, iar prima cupa menstruala confectionata din silicon medical a fost lansata de britanicii de la Mooncup Ltd.

Majoritatea cupelor sunt acum fabricate din silicon medical, datorita durabilitatii si proprietatilor sale hipoalergenice.  Cupa menstruala a cunoscut din ce in ce mai multa notorietate  in ultimii ani, fiind disponibila  in diferite branduri, marimi sau modele.

4. Cuvantul ,,tabu” provine din cuvantul ,,menstruatie”

T4

Cuvantul,,tabu” isi are originile in cuvantul polinezian ,,tapua”, care inseamna ,,menstruatie”.

Miki  Agrawal are insa un alt punct de vedere: ,,Oare este menstruatia cel mai inconfortabil subiect de discutie?  Chiar acest lucru care creeaza viata umana?  Nu are sens…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

What Our Clients Say
763 reviews