Menstruatia este un fenomen cu care fiecare femeie s-a familiarizat pe parcursul vietii sale. Modul in care fiecare femeie gestioneaza perioada menstruala este o alegere personala, insa fiecare astfel de alegere creeaza consecinte mai mult sau mai putin imediate asupra sanatatii sale si a mediului inconjurator. Metodele contemporane implica adesea tampoane si absorbante.
In ultima perioada insa, cupele menstruale din silicon au devenit foarte populare printre femeile de toate varstele (aflate in perioada reproductiva), deoarece sunt considerate mult mai eficiente, convenabile, mult mai putin costisitoare si mult mai responsabile din punct de vedere al respectarii mediului in comparatie cu tampoanele sau absorbantele.
Noile optiuni sunt nu numai o alternativa sanatoasa la metodele clasice, insa propun totodata o transformare de constiinta cu privire la modul in care alegerile noastre afecteaza mediul in care traim si sanatatea tuturor fiintelor vii.
A aduce o contributie personala la protejarea mediului este la fel de simplu precum schimbarea anumitor obiceiuri. Trecerea de la tampoane si absorbante de unica folosinta la produse de igiena intima reutilizabile precum cupa menstruala iti pot da puterea sa faci o diferenta.
Te-ai gandit vreodata unde ajung tampoanele si absorbantele dupa ce te debarasezi de ele?
In cursul vietii, o singura femeie foloseste in jur de 9000-12000 de produse de igiena inima. Este o cantitate imensa de deseuri care ajung in groapa de gunoi sau in mare/ocean dupa ce sunt folosite si aruncate, iar procesul de degradare dureaza ,,doar†500 de ani.
O singura femeie polueaza mediul cu 136 kg de tampoane sau absorbante. Incearca acum sa multiplici cu 3,5 miliarde de femei existente pe planeta si vom intelege mai clar impactul acestor alegeri.
Ignorarea impactului asupra mediului nu ne ofera nici un avantaj, in nici una dintre activitatile vietii noastre. Dimpotriva, exista un pret pe care il platim atat prin convertirea produselor de ingiena intima in deseuri cat si prin procesul lor de productie. Producatorii acestor dispozitive de igiena intima nereciclabile si de unica folosinta sunt foarte avantajati, insa natura sufera repercusiunile si noi odata cu ea.
Cupele menstruale reprezinta un nou concept de produs mai putin profitabil pentru companiile producatoare dar mult mai convenabil corpului nostru. Nu se cunoaste vreun risc al sanatatii asociat cu utilizarea acestora, si pot fi purtate atat pe timpul noptii cat si in timp ca calatorim, inotam sau facem exercitii fizice. Sangele, care este retinut in interiorul micii cupe impreuna cu cheagurile de sange, nu intra in contact cu aerul – nu se oxideaza – si se evita astfel mirosurile jenante. Au o durata de folosinta de pana la 10 ani iar materialele din care sunt folosite – in general silicon de calitate medicala si in unele cazuri TPE – sunt de departe mult mai prietenoase cu mediul inconjurator.
Potrivit doctorului Michael Brook, expert in cadrul McMaster University, siliconul este un ingredient ecologic deoarece, in procesul degradarii, se descompune in siliciu, starea sa originala. Siliciul este un element foarte larg raspandit in natura si in scoarta terestra, gasit numai in combinatie cu oxigenul.
Asadar gradul de siguranta pentru sanatatea noastra si a mediului inconjurator al unor cupe menstruale realizate din silicon este net superior altor produse de igiena intima care contin elemente sintetice. Si chiar daca aceste produse ar fi realizate din produse prietenoase mediului si corpului nostru (bumbac), obisnuim sa le despachetam dintr-un ambalaj realizat de obicei din plastic. Cupele menstruale au renuntat la ambalajele in plus, multe dintre branduri axandu-se pe confectionarea unui saculet de panza in care cupa poate fi pastrata de-a lungul anilor.
Absorbantele contin in cea mai mare parte polietilena – substanta adeziva folosita pentru a asigura lipirea aripioarelor de lenjeria intima – care este o substanta daunatoare mediului inconjurator. Chimicalele ce intra in compozitia acestei substante ajung in pamant si polueaza apa si aerul. De asemenea, asa zisa prospetime si uneori parfumul placut al absorbantelor si tampoanelor este departe de a fi natural, insa producatorii nu isi fac griji de compozitia acestora, care consta in aluminiu, hidrocarburi, aditivi de parfumuri, reziduri de dioxina. In contact direct cu zona delicata intima a femeii, acestea ii pot afecta sanatatea.
Dioxina este o substanta demonstrat cancerigena, eliberata in urma procedeului industrial de albire cu clor a materialelor din care sunt facute tampoanele sau absorbantele.
In ceea ce priveste tampoanele, majoritatea celor comercializate sunt confectionate din vascoza sau dintr-un amestec de vascoza si bumbac.
Vascoza este o fibra semi-sintetica realizata de obicei din pulpa de lemn procesat chimic. Procesul de productie a acestei substante poate genera insa indoiala asupra alegerii de a introduce o astfel de substanta inauntrul vaginului nostru.
Tampoanele din bumbac organic sunt confectionate 100% din bumbac. Problema este ca bumbacul este considerat unul dintre cele mai ,murdare’ culturi datorita cantitatii mari de insecticide si ierbicide folosite in cultivarea sa. Bumbacul acopera 2,5% din culturile agricole ale intregii lumi si totusi in cultivarea sa sunt folosite 16% din ierbicidele utilizate la nivel mondial. Aldicarb, parathion si metamidopho au fost catalogate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind printre insecticidele cele mai periculoase pentru sanatatea umana, ele fiind incluse in top 10 a celor mai folosite in culturile de bumbac. Aldicarb, insecticidul care ocupa locul doi in vanzarea insecticidelor pentru tratarea bumbacului, poate ucide un om doar cu o picatura absorbita prin piele, si totusi este inca folosit in mai mult de 25 de tari.
Conform Greenpeace, industria producatoare de tampoane si absorbante este una dintre cele mai poluante din lume.
Logica este asadar simpla : Daca fiecare femeie ar folosi timp de 10 ani o cupa menstruala in locul absorbantelor sau tampoanelor, mediul inconjurator ar fi mult mai curat, salvat de tone de deseuri, ceea ce va contribui in mod direct la cresterea calitatii vietii noastre.