Menstruatii neregulate? Iata cum le poti gestiona

Menstruatiile neregulate apar uneori ca semn al unor dezechilibre hormonale. Ele sunt semnalate de multe femei, in medie o data la sase luni, fara a indica o problema de sanatate, insa atunci cand frecventa lor este lunara, este necesar sa fie consultat un medic.

Neregularitatea menstruala poate avea mai multe forme si presupune orice schimbare in cantitatea sau frecventa menstruatiei comparativ cu ciclul normal. O menstruatie normala apare regulat, in fiecare luna, intre 21 si 35 de zile si dureaza intre 3 si 7 zile.  Menstruatie neregulata poate insemna: aparitia sangerarii la mai putin de 21 de zile sau la mai mult de 35 de zile de la ultima menstruatie; o sangerare care dureaza mai mult de 7 zile, un flux foarte abundent sau foarte redus de sange menstrual in comparatie cu cel normal; sangerari in afara perioadei menstruale etc.

Binenteles, aceste neregularitati nu au intotdeauna o cauza care sa necesite ingrijorare. Sistemul reproducatotor si hormonal este unul foarte sensibil la diversi factori si fiecare femeie are propriul stil de viata. Cea mai frecventa cauza o reprezinta stresul si toate schimbarile din viata unei femei care ii provoaca anxietate, tensiuni si ii afecteaza ritmul vietii. Insa un ciclu neregulat este una dintre cele mai inconfortabile experiente pentru o femeie iar unele dintre noi nu doresc sa isi administreze tratamente hormonale pentru reglarea ciclului, din diverse motive ce tin de gestionarea sanatatii.

Cea mai eficienta modalitate de a te proteja in cazul menstruatiei neregulate este sa ai cu tine o cupa menstruala pentru a evita sa fii luata prin surprindere.

Cupele menstruale sunt dispozitive de igiena intima in forma de clopotel realizate din silicon medical. Sunt realizate astfel incat sa colecteze fluidul menstrual care curge intr-o zi, atat datorita capacitatii mare de colectare cat si datorita formei care permite o pozitionare usoara in partea de jos a vaginului. Comparativ, o cupa colecteaza de 2 sau 3 ori mai mult lichid decat un tampon sau un absorbant si este mult mai sigur de utilizat in timpul menstruatiilor abundente.

In cazul in care stii ca menstruatia nu revine niciodata la acelasi interval al lunii, asigura-te ca porti tot timpul cu tine, in geanta, o cupa menstruala.

Mai mult, poti purta preventiv o cupa menstruala in interiorul vaginului, in cazul in care nu esti sigura pe simptomele antecendente sangerarii. Spre deosebire de alte produse de igiena intima, nu prezinta absolut niciun risc. O poti scoate si verifica, apoi o poti reintroduce pana cand va aparea sangerarea menstruala si fluxul iti va indica frecventa potrivita de schimbare a cupei.

In cazul unei menstruatii cu un flux normal, cupa poate fi purtata pana la 12 ore. Daca fluxul este foarte abundent, o poti schimba initial mai des pana cand vei fi sigura de frecventa necesara cu care trebuie sa golesti cupa menstruala.

Totodata, o cupa menstruala te poate salva atat de efortul de a cumpara in fiecare luna tampoane si absorbante, cat si de cheltuielile substantiale la care acestea te-ar putea supune in cazul unor menstruatii mai lungi sau mai abundente.

In cazul sangerarilor abundente, recomandam cupe de dimensiuni mai mari pentru a beneficia de mai multe ore de protectie cum ar fi: Mooncup marimea A, ME LUNA marimea L sau chiar XL cand sunt mai multe criterii care indica aceasta marime, Claricup marimea L.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

What Our Clients Say
864 reviews