Cum reciclam o cupa menstruala?

Poate deja folosesti cupa de cativa ani si te-ai gandit sa o inlocuiesti. Sau poate ai mai multe cupe menstruale, datorita diversitatii de forme, culori si marimi si doresti sa renunti la una dintre ele. O problema care va aparea intr-un asemenea moment este ce facem cu o cupa pe care nu o mai folosim.

Ca utilizatoare de cupa menstruala, probabil te gandesti si la sustenabilitatea produsului dupa ce nu il mai folosesti sau pur si simplu ai un stil de viata in care vrei sa reduci cat mai mult aportul de deseuri.

Cea mai usoara modalitate ar fi aceea de a o arunca la gunoi si a o lasa pe mama natura sa o descompuna. Trebuie sa stim ca modelele de cupe menstruale realizate din silicon medical nu sunt degradabile (cel putin nu pe durata noastra de viata). Cupa menstruala nu este realizata dintr-un material nociv pentru mediul acvatic sau pentru organismele din sol, dimpotriva. Siliconul este un polimer compus din atomi de oxigen si lanturi alternante de siliciu, al doilea dintre cele mai intalnite elemente din scoarta terestra si in procesul descompunerii sale el revine la starea originala: siliciu, carbon si apa.

Asadar, cu toate ca nu este compostabila, cupa menstruala poate fi reciclata in mod ecologic dupa perioada maxima de utilizare.

Care este insa cea mai buna modalitate de a recicla o cupa menstruala?

Iata cateva idei:

-Facilitati de reciclare

Sunt foarte putine companii care ofera optiuni pentru reciclarea siliconului medical. Chiar si in aceste conditii, cantitatile si scara la care se face reciclarea nu sunt adaptate la necesitatile utilizatorilor, ci la cele ale companiilor.

-Firmele de reciclare

Putem intreba firmele de reciclare daca stiu ce sa faca cu siliconul medical, sunt multe sanse sa fie capabili sa poata prelua ei cupele menstruale pe care nu mai doriti sa le utilizati.

-Spitalele locale

Multe dintre dispozitivele medicale, precum protezele mamare sau ortopedice, sunt realizate din silicon medical. La un moment dat, spitalele vor avea nevoie sa il recicleze sau sa il colecteze. Contacteaza una dintre aceste unitati din apropierea ta si intreaba care este procedura lor de reciclare si cum o poti adopta.

-Magazinele de jucarii erotice

Cand vrei neaparat sa gasesti o metoda de a recicla obiecte din silicon, probabil te intrebi cum procedeaza alti producatori de astfel de obiecte. Multe din jucariile erotice sunt realizate din silicon si producatorii lor au deja experienta in reciclarea produselor.

Din pacate, dincolo de a contacta personal un astfel de magazin, nu exista un facilitator oficial in Romania. Insa mai multe cereri in acest sens ar putea sa faca o diferenta in viitor.

Un exemplu de companie care recicleaza jucarii erotice din silicon este Come as you are din Canada. Ei primesc inclusiv cupe menstruale, pot fi trimise chiar prin posta, intr-un plic, iar in schimb primesti 15% discount pentru produsele lor. Este o idee buna, nu-i asa?

Speram sa apara astfel de companii si in Romania sau cel putin in Europa.

Cum poti recicla o cupa menstruala acasa

Optiunile sunt limitate, de aceea, sugestiile care urmeaza sunt departe de a fi un brainstorming inspirational sau de a fi idealul reciclarii, dar sunt foarte la indemana:

-In pamant

Siliconul medical este un element natural, lipsit de orice aditivi chimici, ca urmare nimic daunator nu va ajunge in sol. Putem onora timpul petrecut impreuna ingropand in mod elegant fosta cupa menstruala in gradina personala, dupa ce am faramitat-o in prealabil (aici optiunile sunt strict personale).

-Incinereaz-o

Arderea cupei menstruale poate fi o alternativa sanatoasa. Dioxidul de silicon nu este nociv, fiind de fapt un nisip. Ca urmare, arderea cupei menstruale va genera o cantitate infima de CO2, mai ales ca ne raportam la o cantitate foarte mica de silicon continuta de o cupa menstruala.

Oricum veti decide sa reciclati cupa menstruala, speram ca sugestiile de mai sus v-au inspirat. Iar daca aveti idei noi va asteptam sa le impartasiti cu noi in comentarii.

Succes la reciclare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

What Our Clients Say
864 reviews